اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلى عَلىِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَیْنِ

دورنماي غدير

حديث غدير يكي از دلايل روشن ولايت و خلافت بلافصل اميرمؤمنان علي عليه السلام بعد از پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله است. كه محقّقان اهمّيّت خاصّي براي آن قائل هستند.
متأسّفانه كساني كه دربارۀ ولايت آن حضرت گرفتار پيش داوري هستند، گاهي سند حديث را پذيرفته و در دلالت آن ترديد مي كنند، و گاه ناآگاهانه سند آن را زير سؤال مي برند.
براي روشن شدن ابعاد مختلف اين حديث، لازم است دربارۀ هر دو موضوع با ذكر مدارك موثّق و معتبر سخن بگوييم:

مراسم «حجّة الوداع» در ماه آخر سال دهم هجرت به پايان رسيد، مسلمانان، اعمال حج را از پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله آموختند و در اين هنگام، پيامبر گرامي صلي الله عليه و آله تصميم گرفت، مكّه را به عزم مدينه ترك گويد. فرمان حركت صادر شد، هنگامي كه كاروان به سرزمين «رابغ»(1)  كه در ده ميلي(2)  «جحفه»(3)  قرار دارد، رسيد؛ جبرئيل، امين وحي، در نقطه اي به نام «غدير خم» فرود آمد، و حضرت را با آيۀ زير مورد خطاب قرار داد:

(۱)«رابغ»، هم اكنون در وسط‍ راه مكه به مدينه است.
(۲) معجم البلدان، ج ۳، ص ۱۱.
(۳) يكي از «ميقات هاي» احرام است و در گذشته راه اهل مدينه و مصر و عراق از آنجا منشعب مي شد.

يَا أيُّها الرَّسُولُ  بَلِّغْ  مٰا انْزِلَ  إِلَيْكَ  مِنْ  رَبِّكَ  وَ إنْ  لَمْ  تَفْعَلْ  فَما بَلَّغْتَ  رِسالَتَهُ  وَ اللّٰهُ  يَعْصِمُكَ  مِنَ  النَّاس. مائده آيۀ ۶۷

اي رسول! آنچه كه از سوي خدا به تو فرستاده شده، به مردم ابلاغ كن. و اگر ابلاغ نكني رسالت خدا را تكميل نكرده اي، خداوند تو را از آسيب مردم حفظ‍ مي كند!»
لحن آيه حاكي از آن است كه خداوند انجام امر خطيري رابر عهدۀ پيامبر صلي الله عليه و آله گذارده است كه هم سنگ رسالت، و موجب يأس دشمنان اسلام بوده است، چه امر خطيري بالاتر از اين كه در برابر ديدگان بيش از صدهزار نفر، علي عليه السلام را به مقام خلافت و وصايت و جانشيني نصب كند؟!

از اين نظر، دستور توقّف صادر شد. كساني كه جلو كاروان بودند، از حركت باز ايستادند، و آنها كه دنبال كاروان بودند، به آنها پيوستند. وقت ظهر و هوا به شدّت گرم بود، تا آنجا كه گروهي از مردم قسمتي از رداي خود را بر سر، و قسمتي را زير پا مي افكندند. براي پيامبر سايباني، به وسيلۀ چادري كه روي درخت افكنده بودند، تشكيل شد، آن حضرت بر روي نقطۀ بلندي كه از جهاز شتر ترتيب داده شده بود، قرار گرفت و با صداي بلند و رسا خطبه اي ايراد كرد كه در قسمت هاي ديگر به آن ميپردازيم…..

(برگرفته از كتاب حديث غدير)

خطبه پیامبر(ص)در غدیر خم                        جاودانگی داستان غدیر                           110تن از راویان حدیث

حدیث نورانیت امیرالمومنین(ع)

دیدگاهتان را بنویسید

بستن منو
×